15 Şubat 2015 Pazar

Erasmus Öğrencisinin Tecrübeleri-Bölüm 1

Miskolc'te Erasmus Öğrencisi Olmak - Bölüm 1
Erasmus öğrenci değişim programı ile geldiğim Miskolc’te, az da olsa yaşadığım tecrübeleri paylaşma ve olası sorunlara karşı önceden tedbirli olmanız adına, Gökçe ablanın da izniyle, bu denemeyi yazma fırsatı buldum. Bu fırsatı iyi değerlendirip, elimden geldiği kadar, Miskolc’te öğrencilik sürecinde yaşadığım sıkıntıları ve kendimce bulduğum çözümleri anlatmaya çalışacağım.

Miskolc’e gelmeden önce, buradaki danışmanınız (Edit Szoke) size maille bilgilendirmelerde bulunacaktır. Çatal, kaşık, tava, tencere verilmiyor, onları gelirken siz getirin veya burdan alın diye de not düşecektir altına. Şayet yurtta yemek ekibiniz (ilerleyen cümlelerimde değineceğim) yoksa, aşağıda verdiğim temel listeye, dönem sonuna kadar ihtiyaç duyacaksınızdır. Mutfaktan başladım çünkü en fazla mutfak ihtiyacınız oluyor. İlk büyük alışverişinize bu liste ile gidebilirisiniz;

  1. Çatal, kaşık, bardak, tabak (Kase almak istemiyorsanız tabak derin olmalı) (Tesco)
  2. Doğrama bıçağı, doğrama tahtası (Beyaz ve plastik olan ucuz ve kullanışlı tavsiye ederim.) (Tesco)
  3. Küçük tencere, küçük tava, kase (Tesco)
  4. Bulaşık deterjanı, bulaşık süngeri (çoklu)
  5. Islak süngeri üzerine koymak için plastik tabak (3-5 tane sene boyu yeter)
  6. Kızartma yağından artanı dökmüyorsanız (bence dökmeyin öğrenci adamsınız), cam kavanozlu bir şeyler alın. Mesela bezelye alabilirsiniz. Hem pilava karıştırınca güzel oluyor, bitince cam kavanozu atmayın, yağı orda saklayın.  Yağ eskiyince yenilersiniz.
  7. Lidl’dan en büyüklerinden ikili kağıt havlu. (Bir dönem boyunca yeter, peçete derdiyle vs. uğraşmazsınız.)
  8. Salça da sıkıntı olacaktır. Ama dert etmeyin, Sever Center’de Türk salçası mevcut, oradan temin edebilirsiniz. İlk alışverişinizde olmasa da sonraki alışverişlerinizde alırsınız (şehre alıştıktan sonra). Sever Center için yine Gökçe ablamızın “Sever Center Hayat Kurtarır” başlıklı yazısına bakabilirsiniz. Salça deyip geçmeyin çoğu yemek bu mübarek nimetle tat buluyor.
  9. Beyaz, “Kalas” marka tuzluk. Bunu kutusu için alın, sonra poşette tuzluk alır bittikçe tuzluğa ekleme yaparsınız, zira mutfak ortak kullanıldığından kullanım ve taşıma kolaylığı sağlar. (Tesco)

Şimdilik aklıma gelen ve sene boyu işinize yaracak materyaller bunlar. Eğer odanız mutfağa uzaksa, yemek yaparken malzemeleri mutfağa taşıma gereksinimi duyarsınız. Bu problemi de büyük bir kap alarak çözebilirsiniz. Bulaşık yıkarken de çok yardımcı olur size.

Yurtta 3-5 arkadaş anlaşıp bir yemek ekibi oluşturabilirsiniz. Her gün yemeği biri yapar. Arzu ederseniz giderleri de birlikte karşılayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem, kimseye muhtaç olmayın. Kendi mutfak araçlarınızla, yemeğinizi kendiniz yapın. Diğer türlü bir çok problemle karşılaşabilirsiniz. Mesela saat olmuş 10 ama hala birileri yemek yapacak ! ? 

Ceylan Bozoğullarından
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder