12 Temmuz 2015 Pazar

Erasmus Öğrencisinin Tecrübeleri-Bölüm 2

Miskolc’te Öğrenci Olmak - Bölüm 2


Geliş tarihinizi oryantasyon gününden önceye planlayın. Çünkü oryantasyon gününde, size sene boyunca ve sene sonunda gerekli olacak tüm belgeler toplu şekilde veriliyor. Ayrıca Macar telefon hattı (Vodafone) da satıyorlar. Oryantasyon günü hat sahibi olabilirsiniz yani.

Eğer geç gelip bu toplantıyı kaçırdıysanız endişelenmeyin. Belgeler için Edit Szoke ‘ye gitmelisiniz. O blogun adını unuttum, ama yeni ve merkezi blokta girişten sağa dönüyorsunuz merdivenlerden yukarı çıkıyorsunuz, oda numarası 8. Hat için de geç kalmış değilsiniz, mentorlarınız sizi facebook’tan bulup eklemişlerdir, bir gruba alınmışsınızdır. Orada Sara isimli hanımefendiye ulaşıp, hat hakkında gerekli bilgileri alabilirsiniz. Tabi ki mecbur değilsiniz vodafone almaya, Cezayirli arkadaşlar merkezdeki otobüs durağının hemen yanındaki telefon bayiinden almıştı hatlarını. Hatta ilk üç ay ödeme yok sadece kart ücretini veriyorsunuz diye biliyorum, araştırın derim gittiğinizde. Ama en basit yolu mentore danışıp almak.

Size verilen belgeler arasında “Immigration Office” ‘e verilecekler olacak. O belgeleri aldıktan sonra mentorünüzle konuşun, ofise beraber gidin. İşlemlerinizi halledin, onlar size oturum izni verecekler. Bu izin olmazsa, aylık öğrenci bileti alamazsınız. Yurtdışında, herhangi bir kontrolde, yolculuğunuzdan alıkoyulabilirsiniz. Oturma izni (Tartozkodasi Engedely) kartınız oraya ulaşmamışsa, geldiğinde size posta yoluyla göndereceklerdir. Eğer kart gelir de yurttan geri dönerse endişelenmeyin. Postane yurda çok yakın, oradan alabilirsiniz.

Yurda kayıt olurken, sizden belge (anlaşma) doldurmanız istenecek. Zaten nasıl doldurulacağını onlar size bir şekilde tarif edeceklerdir. Yurt ücretlerini zamanında ödemek önemli. Eğer gelecek aya kadar geciktirirseniz, 1000 Ft. ceza ödemek zorunda kalırsınız.

Bu arada yeri gelmişken söylemeliyim, Uni-Hotel ve yurt farklı şeyler. 6 tane yurt binası, bir tane de Uni-Hotel binası var. Yurtlar E/1,2,3..6 şeklinde sıralanıyor. Merkeze göre en uzak olanı E6, ormanın içinde biraz. Uni-Hotel biraz daha pahalı çünkü hizmet daha iyi. Üç veya iki kişilik odaları mevcut. Her iki odanın ortak kullandığı banyo, lavabo ve mutfak vardır. Gürültüden rahatsız olmayacağınız bir yer.  Markete çok yakın. Bina içinde parti yapılmaz, bunun için dışarı gitmeleri gerekir.  Ama yurtlar böyle değil, odalar dört kişilik, hemen hemen her gece mutfakta parti olur. Mutfak tüm kat için ortaktır. Ufak bir kaba hesap yaparsak, bir katta 15 oda varsa ve herbirinde 4 kişi kalıyorsa, 15 x 4 = 60 kişi tek mutfağı kullanır. Cumartesi ve Pazar temizlik hizmeti olmadığından Pazar günü akşamı mutfak çekilmez hale gelir. Bunlar arasındaki tercihi iyi yapıp ona göre seçim yapmanızda yarar var. Gitmeden mail atarak oda arkadaşlarınızı seçebildiğinizi de unutmayın. Yani ben a şahsıyla birlikte kalmak istiyorum derseniz, o kişi ile aynı oda da kalabilirsiniz. Öyle değilse bile dert etmeyin, boş yer olduğunda sonradan da aynı odaya geçebilirsiniz.

Otobüs biletini, otobüste şoförden alabiliyorsunuz. “Peki, derdimi nasıl anlatacağım?” diye tasalanmayın. Zaten şoför de ingilizce bilmiyordur. Elinizdeki paraları gösterince o direkt size bileti verir. Bileti aldıktan sonra içerdeki tutunma direklerindeki bilet okutma cihazları aracılığıyle biletinizi okutun ve sakın atmayın. Cebinizde tutun. Çünkü bazen müfettişler teftiş ediyorlar yolcuları. Bir de, okuma cihazi elektronik değil de eskilerden yani mekaniklerden ise, bileti koyduktan sonra, başındaki siyah aparatı sertçe aşağı çekin. Bileti deliyorsunuz öyle yaparak. Sert çekmekten çekinmeyin, ben nazik nazik yapıyordum, ne de olsa avrupa diye düşünüyor ama sakın! hoyratça davranmakta sakınca yok.

Tek kullanımlık biletleri, otobüs şoföründen 400 ft.e, Uni-Hotel veya Buzater’den 300 ft.e alabilirsiniz. Ama benim tavsiyem aylık bilet almanız. Kabaca hesap yapalım, haftada bir kere merkeze indiğinizi farzedelim. Ayda 4 defa eder bu da, gidiş-geliş ile birlikte 8 bilet eder. Bileti şoförden aldığınızı varsayarsak, 8 x 400 = 3200 ft eder. Ama aylık biletin fiyatı 3900 ft ve sınır yok, istediğiniz zaman istediğiniz vakit rahatça kullanırsınız. O yüzden aylık bilet almanız çok daha avantajlı. Bilet resmini aşağıda paylaştım. Bilet üzerinde dikdörtgen bir boşluk var, oraya, “Immigration Office” ‘ten size verilen belgenin sağ üst köşesindeki numarayı yazacaksınız. Yoksa biletiniz geçersiz sayılır.

Ayrıca para değişimi problem olabilir. Para değişimlerini Tesco’dan veya şehir merkezinden yapabilirsiniz.

Şimdilik bu kadar… Gökçe abla ve Yusuf abi’ye de buradan bol selamlar.

Ceylan Bozoğullarından

5 yorum:

  1. Gercekten faydali bilgiler, cok tesekkurler :)bunlara ek bir sorum olacakti acaba oturum izninin cikmasi kac gunu bulmustu?

    YanıtlaSil
  2. Gercekten faydali bilgiler, cok tesekkurler :)bunlara ek bir sorum olacakti acaba oturum izninin cikmasi kac gunu bulmustu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Immigration office'e gidip oturum izni alabilirsiniz hemen. Kartın geliş süresini soruyorsanız, o değişkendir. Bazı arkadaşlarınki çoktan ulaşmıştı, ben işlemleri geciktirdiğimden daha sonra geldi. Oraya gidişinizden en geç bir aya kadar bu işlemleri halletmiş olursunuz diye düşünüyorum çünkü çok gecikmiyor benimki 1-2 hafta içinde gelmişti sanırım.

      Sil
  3. İyi günler, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim çok faydalı oldu. Benim danışmak istediğim konu şu : biz iki kişi geliyoruz acaba ev yada hostel kiralarsak, fiyat olarak ne kadar değişir yurttan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öğrenime hangi dönem katılacaksınız?

      Sil