27 Temmuz 2014 Pazar

Gyuri Bacsi Cay Festivali (Gyuri Bacsi Teak Fesztival)

Merhaba,

Bugün sizlere biraz değişik bir konudan bahsetmek istiyorum. Geçen sene eşimin yaşadığı bir böbrek taşı düşürme sıkıntısı sırasında tanıştık bu amcanın çaylarıyla. (Tabii ki doktor kontrolü ve tıp önceliğimiz, alınan ilaçların yanında bu destekleyici unsurdu)
Bükkszentkereszt, Bükk dağının eteklerinde bulunan bir dağ köyü, yemyeşil, sımsıcak bir köy.. Gyuri Bacsi (amcanın ismi) bu köyde yaşayan çook yaşlı bir amca, yıllarını bu işe vermiş, Bükk dağlarından topladığı otlarla çeşitli çaylar yapmış, bunu da bir marka altında piyasaya sürmüş.
Biz geçen sene, doktorumuzun verdiği ilaçlarla birlikte böbrek problemleri için olan çayı da denedik, 2 gün içinde 2 tane taş düşürdük.

Her sene bu köyde bir festival düzenleniyor. Bu Gyuri Bacsi amca, çeşitli konferanslar veriyor, anlatıyor.Konferanslar epey kalabalık oluyor. Programlar Macarca olduğu için biz katılmadık. İnsanlar amcanın kendi kişisel bahçesini gezme-görme imkanı buluyorlar. Aynı zamanda köyde çeşitli standlar oluyor. Yemek yapan, özel üretim peynir, bal, reçel standları, el işleri standları,hasır sepet satan standlar, taze meyve standları, kuru meyve-şeker-jelibon stanları oluyor.Yani köyde hem bitki çaylarını test edebilir, alışveriş yapabilir, hemde köy havası alabilirsiniz.
Köyde fayton turu da yapabilirsiniz.

Bu amca sadece sorunlar için çay hazırlamamış, aynı zamanda çeşitli bitkileri karıştırarak yaz çayı kış çayı gibi çeşitli meyve çayları da hazırlamış, bunları orada test etme imkanınız da var.

Aynı zamanda, köyde haftanın 7 günü açık olan bir dükkan da mevcut. Yani festival harici gidip oradan alışveriş yapabilirsiniz. Miskolc'ten Bükkszentkereszt'e otobüs gidiyor.
İş arkadaşlarım, Lillafüred'e arabayla gidip, oradan yaklaşık1 saatlik yürüyüşle Bükkszentkereszt'e varıyorlarmış. Bükk dağlarının içinde patikalardan yürüyüş yolları varmış. Biz cesaret edip denemedik ama deneyenler var :)

Velhasıl ormanın içinde yemyeşil güzel bir köyde haftasonu gezinizi yapabilir, bitki çayları alabilirsiniz.
Aşağıda fotoğrafları ekliyorum.

Saygılarımla,

Gökçe Dinçer







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder